/Η ανατίναξη ενός πυραύλου και η ασφαλιστική αγορά.
spacex_explode_video

Η ανατίναξη ενός πυραύλου και η ασφαλιστική αγορά.

Spread the love

Την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα ένας διαστημικός πύραυλος ανατινάχθηκε, αυτή τη φορά στην πλατφόρμα εκτόξευσης λίγες μέρες πρίν την «αναχώρηση» του. Η αποστολή του ήταν να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο τηλεπικοινωνιών. Η αποτυχία κατά τη διαδικασία ελέγχου του πυραύλου δεν οδήγησε σε κάποιο τραυματισμό κατέστρεψε όμως εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν το κόστος σε περίπτωση που ο πύραυλος και το φορτίο του δεν φτάσουν στον προορισμό τους.

Τον περασμένο Μάη, ένας πύραυλος κατασκευασμένος στη Ρωσία εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν. Λίγα λεπτά αργότερα, έπεφτε από τον ουρανό, το φορτίο του – ένας Μεξικανικός δορυφόρος 300 εκατομμυρίων δολαρίων – αποσυντίθοταν πάνω από την Σιβηρία.

Λίγο μετά από ένα μήνα, ένας από τους πυραύλους του προγράμματος SpaceX της NASA ανατινάχθηκε περίπου δύο λεπτά μετά την απογείωση. Μαζί του και οι αξίας 110 εκατομμυρίων δολαρίων προμήθειες της NASA για τον διεθνή διαστημικό σταθμό.
Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις δαπανούν τεράστια ποσά για να μεταφέρουν φορτία στο διάστημα αλλά κατα μέσο όρο 1 στις 20 εκτοξεύσεις θα αποτύχουν. Για αυτό πολλές από αυτές τις εκτοξεύσεις και ειδικά αυτές που θέτουν σε τροχιά εμπορικούς δορυφόρους καλύπτονται από ασφαλιστήρια προκειμένου να προληφθούν κολοσσιαίες οικονομικές καταστροφές.
Το να ασφαλίζεις όμως ένα φορτίο στην κορυφή ενός πυραύλου είναι τελείως διαφορετικό από το να ασφαλίζεις ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος. Κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 50 ασφαλισμένες εκτοξεύσεις και το κόστος της ασφάλειας τους ανέρχεται στα 750 εκ. δολάρια. Εάν μερικά ατυχήματα συσσωρευθούν υπάρχει μεγάλο ρίσκο η ασφαλιστική αγορά να βυθιστεί.

Η καταστροφή του μεξικάνικου δορυφόρου τον Μάη του 2015 κόστισε στις ασφαλιστικές 390 εκ. δολάρια ποσό πολύ μεγαλύτερο από το κόστος του ασφαλιστηρίου που είχε εισπράξει η ασφαλιστική εταιρεία. Οι πιθανές απώλειες είναι τεράστιες για την ασφαλιστική αγορά και υπάρχουν πολύ λίγες εκτοξεύσεις κάθε χρόνο γεγονός που δυσκολεύει πάρα πολύ τον στατιστικό υπολογισμό των ατυχημάτων. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε οτι το στατιστικό σφάλμα κυμαίνεται από 3%-10%.

Όμως η αγορά έχει μοναδικά θετικά στοιχεία τα οποία έχουν προσελκύσει επενδύσεις. Μια εταιρεία γνωρίζει αμέσως εάν ένα ασφαλιστήριο είναι κερδοφόρο ή ζημιογόνο. Η «διαστημική ασφάλεια» επίσης δεν σχετίζεται με άλλα τμήματα της ασφαλιστικής αγοράς. Εάν για παράδειγμα ένας τυφώνας σαρώσει κάποια ακτή της Αμερικάνικης ηπείρου η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε τεράστιες απώλειες. Η «διαστημική ασφαλιστική αγορά» όμως παραμένει ανεξάρτητη.
Το ενδιαφέρον στην χρηματοδότηση διαστημικών προγραμμάτων έχει μεγαλώσει αισθητά από το 2015 οδηγώντας το κόστος της ασφάλισης σε 6%-7% επί της αξίας του ασφαλιζόμενου προγράμματος σε σχέση με το 20% που ήταν πριν μια δεκαετία. Τα κόστη ασφάλισης προσεγγίζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα την ώρα που οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 500 εκ. δολάρια.