Οικογένεια και Παιδί

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα video games;

Τα video games συνηθίζουν να μας εντυπωσιάζουν με τα γραφικά του, τις φαινομενικά ατέλειωτες επιλογές και μας τρομάζουν με την επιροή που μπορούν να έχουν στα παιδιά μας. Ένα παιδί 7 χρονών μπορεί να ψάξει για δεινόσαυρους να ταξιδέψει την μεσόγειο και να κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ακόμα όμως μπορεί να προτιμήσει ένα κουτί με 64 μαρκαδόρους από ένα παιχνίδι με γραφικά 64-bit.

Όσο η αγορά και η επιροή των video games μεγαλώνει, οι γονείς χριάζεται να κατανοήσουμε μερικά βασικά όπως γιατί τα παιδιά προσελκύονται σε αυτά τα παιχνίδα, τι μπορεί να μάθουν από αυτά και πως να αποφύγουν μερικές..»κακοτοπιές».

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα video games;

Μεγάλη επεξεργαστική ισχύς, δυνατοί ήχοι, εντυπωσιακά γραφικά, σίγουρα όλα αυτά είναι κομμάτι της ομορφιάς αλλά στην πραγματικότητα είναι το περιτύλιγμα του πιο βασικού θέλγητρου, του ελέγχου.

«Σε πολλά παιδιά λένε τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, τι να φορέσουν, τι δραστηριότητες μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν κάθε λεπτό», λέει ο Warren Buckleitner, συντάκτης του Children’s Software Revue. Όταν λοιπόν πιάνουν στα χέρια τους ένα χειριστήριο μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές, να εξερευνήσουν στοιχειωμένα σπίτια, να παίξουν ποδόσφαιρο με επαγγελματίες, δυνατά πράγματα για κάποιον 5 χρονών.

Επιλέγοντας κατάλληλα video games για παιδιά.

Φυσικά αυτή η κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει και προς τις δύο κατευθύνσεις ανάλογα με το αν το λογισμικό τις κατευθύνει προς τη δημιουργική ή την καταστροφική συμπεριφορά. Ευτυχώς είναι εύκολο να διακρίνεις ένα καλό από ένα κακό παιχνίδι για ένα παιδί νεαρής ηλικίας, απλώς χρησιμοποίησε οτι ξέρεις για τα κανονικά παιχνίδια και στην αγορά των video games. «Τα υγιή video games βασίζονται σε αρχές παιχνιδιού που υπήρχαν ανέκαθεν» με χαρακτηριστικά όπως των  παιχνιδιών που τα παιδιά απολαμβάνουν σε μία αυλή, αναζήτηση, αναπάντεχες εκπλήξεις και υγιή ανταγωνισμό στοιχεία τόσο παλιά και διασκεδαστικά όσο το κρυφτό.

Ένας άλλος τρόπος να εξασφαλίσεις καλές επιλογές video games είναι να ξεκινήσεις με τα πράγματα που αρέσουν στο παιδί ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον κανόνα ανάποδα, «Τι θα ήθελα να βιώσει το παιδί μου»; Βλέπουμε πολλές φορές τα παιδιά σε μικρή ηλικία να δυσκολεύονται με τις ικανότητες τους στα μαθηματικά και την ορθογραφία όμως υπάρχει λογισμικό που μπορεί να τα εισάγει στην επίσημη εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν υπάρχει άγχος. Δύσκολα μαθήματα συνηθίζουν να μην τρομάζουν τα παιδιά όταν αυτά τα συναντούν σε ένα διασκεδαστικό περιβάλλον.

Ωστόσο τα παιχνίδια δεν χρειάζεται να είναι πάντα εκπαιδευτικά προκειμένου να διδάξουν κάτι. Ακόμα και επιπόλαια παιχνίδαι μπορεί να κρύβουν μαθήματα. Ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου με τον μπαμπά μπορεί να ξεκινήσει ένα μικρό μάθημα γεωγραφίας. («Μπαμπά, σε ποιά πόλη παίζει η Milan;»)