Οικογένεια και Παιδί

Διατροφικές συμβουλές για την πρώτη χρονιά στο σχολείο

  • Κολατσιό στο σχολείο

    Να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε πολλά σχόλια σχετικά με το τι τρώνε τα άλλα παιδιά. Τα παιδιά θα δουν τι άλλοι γονείς ταϊζουν στα παιδιά τους. Μάθετε στα παιδιά σας οτι έχετε επιλέξει για αυτά μια πιο υγιεινή διατρφοή και οτι επειδή κάποιος άλλος τρώει κάτι δεν σημαίνει οτι πρέπει αν το κάνουν και εκείνα.

  • Χτίστε πρότυπα

    Χρησιμοποιήστε τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σαν πρότυπα υγιεινή διατροφής. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία τείνουν να έχουν ίνδαλμα κάποιο γονιά, θεία παππού. Ένας τρόπος για να τα παρακινήσετε να τρώνε υγιεινά είναι να πείτε πως εάν θέλουν να γίνουν δυνατά όπως το πρότυπο τους χρειάζεται να τρώνε υγιεινά.

  • Διατροφή και λέξεις

    Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως δυνατός και αδύναμος, γρήγορος και αργός υγιής και μη υγιής αντί για παχύς, χοντρός, παχύσαρκος όταν συζητάτε με τα παιδιά για την διατροφή. Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε οτι οι υγιεινές επιλογές θα τα βοηθήσουν «να μεγαλώσουν και να γίνουν δυνατά» ενώ «τα πολλά ζαχαρωτά θα τα αποδυναμώσουν και θα κάνουν τα κόκαλα τους αδύναμα». Άλλωστε η πρώτη εικόνα για το σώμα τους αρχίζει να αναπτύσσεται γύρω στα 6 έτσι όταν εστιάζεται στο πως η τροφή επηρεάζει το σώμα τους θα βοηθήσει να δώσετε έμφαση στην υγεία και όχι στο βάρος.

  • Υγιεινά snack

    Μάθετε στο πρωτάκι σας τι είναι ένα υγιεινό γεύμα και σνακ. Ένα φρούτo πρέπει πάντα να συνοδεύει τα γεύματα τους.

  • Διδάξτε μέσα από τα ψώνια

    Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αγαπούν να βοηθάνε – εκμεταλλευτείτε το ζητώντας τους να διαλέξουν φρούτα και λαχανικά στο super market αλλά και με την προετοιμασία του φαγητού. Η ανάμιξη τους με όλη τη διαδικασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος προκειμένου να αναπτυχθεί το ενδιαφέρον τους για το φαγητό.

  • Νέες επιλογές

    Δώστε τους διαφορετικά λαχανικά επανειλημμένα. Επειδή στα παιδιά δεν άρεσε ο αρακάς την προηγούμενη εβδομάδα δεν σημαίνει οτι δεν τους αρέσει και σήμερα. Η γεύση των παιδιών αλλάζει συνεχώς και όσο περισσότερο «εκτίθεναι» σε μία τροφή τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξουν μία γεύση για αυτά.

  • Το μήλο κάτω από τη μηλιά

    Φάτε τα λαχανικά σας και εσείς. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι πολύ πιθανόν να αντιγράψουν τις συμπεριφορές σας. Δώστε έμφαση στο πόσο αγαπάτε τα φρούτα και τα λαχανικά. «Αυτό το μπρόκολο είναι τέλειο, έτσι; Μπορώ να φάω και το δικό σου;» Αυτό θα μαγνητίσει την προσοχή του παιδιού και θα τα κάνει να διασκεδάσουν ενώ τρώνε το μπρόκολο τους.