Οικογένεια και Παιδί

5 Συμβουλές που αποτρέπουν την αφηρημένη οδήγηση όταν έχουμε παιδιά στο αυτοκίνητο.

Αφού λοιπόν η σχολική χρονιά έχει αρχίσει κανονικά, αρχίζουν μαζί της και όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Πράγμα που σημαίνει οτι για ακόμα ένα χειμώνα εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο του σοφερ. Η ασφάλεια λοιπόν των παιδιών σε όλες αυτές τις διαδρομές που θα κάνουμε και φέτος είναι ένα σημαντικό ζήτημα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απερίσπαστη προσοχή μας στην οδήγηση. Πως μπορούμε λοιπόν να περιορίσουμε την απόσπαση της προσοχής όταν προέρχεται από το πίσω κάθισμα;

Ξεκινήσαμε με την εμπειρία μας, κάναμε την ερευνά μας και καταλήξαμε σε μια λίστα που θα μας βοηθήσει όλους να έχουμε την προσοχή μας στην οδήγηση.

1. Η ασφάλεια στο δρόμο ξεκινάει από το σπίτι

Η νούμερο 1 συμβουλή που θα μπορούσαμε να σας δώσαμε προκειμένου να μειωθεί η απόσπαση της προσοχής σας όταν οδηγείτε ξεκινά πριν ακόμα μπείτε στο αυτοκίνητο. Προετοιμαστείτε. Αυτό σημαίνει μια σειρά από πράγματα. Όπως το να φροντίσουμε πως τα παιδιά έχουν στο πίσω κάθισμα όλα όσα χρειάζονται, δεν μπορούμε βέβαια ποτέ να προβλέψουμε τα πάντα μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε με μερικά βασικά όπως τα snacks. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την διαδρομή φροντίστε να έχετε τις οδηγίες στο κινητό ή το  GPS σας πριν βάλετε το κλειδί στη μίζα.

Σκεφτείτε όλα τα πράγματα τα οποία συνήθως ψάχνετε την ώρα που οδηγείτε. Για παράδειγμα βγάλτε τα γυαλιά από την τσάντα και βάλτε τα σε ένα σημείο που να μπορείτε έυκολα να τα πιάσετε

Λίγη προετοιμασία πριν βγούμε στον δρόμο μπορεί πραγματικά να μας δώσει πολύ λιγότερους λόγους για να πάρουμε τα μάτια μας από τον δρόμο.

2. Δώστε στα παιδιά την δυνατότητα να «πιάσουν» μόνα τους το φαγητό.

Smart tips for less distracted driving: Munchkin Backseat organizer lets kids get their own snacks and toys

Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή για τις δικές μας οικογένειες. Γιατί ξέρουμε οτι αμέσω μόλις μπουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο θα πειάνσουν, θα διψάσουν, θα βαρεθούν. Με άλλα λόγια υπάρχει η πιθανότητα να ψάχνουμε συνέχεια το κολατσιό ή το μπουκαλάκι με το νερό και ποιος ξέρει τι άλλο για να το δώσουμε στο πίσω κάθισμα. Προφανώς αυτό είναι ένας τεράστιος αντιπερισπασμός. Η λύση εδώ είναι απλή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν σαν αυτό της εικόνας που δένει στην πλάτη του καθίσματος και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να πάρουν οτι χρειάζονται ή μπορείτε να φτιάξετε και μόνη σας μία παρόμοια λύση με μία κρεμάστρα ρούχων.

Είναι μία μικρή αλλαγή αλλά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ασφάλεια της οικογένειας σας την ώρα που οδηγείτε.

3. Χρησιμοποιείστε μια βάση για το τηλέφωνο

 Όλοι ξέρουμε, και ίσως είναι περιττό να ειπωθεί, οτι τα τηλέφωνα μας δεν είναι απλά ένα τηλέφωνο. Οπότε αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο σας για GPS σε κάποιες διαδρομές τότες είναι πολύ καλή ιδέα να έχουμε μια βάση η οποία μας επιτρέπει να έχουμε τα μάτια στο δρόμο και να μην χρειάζεται να κοιτάμε κάτω προκειμένου να δούμε που πρέπει να στρίψουμε.

4. Ηands free, επιτέλους.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ το να απαντάτε στο τηλέφωνο την ώρα που οδηγείτε είναι πολύ πολύ κακή ιδέα – και παράνομι αν δεν έχετε hands free. Πολλά αυτοκίνητα πλέον έχουν ενσωματωμένα συστήματα hands free τα οποία συνδέονται με τα smartphone.

Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα στο αυτοκίνητο μας, όπως στα δικά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά gadgets τα οποία συνδέονται με bluetooth στο κινητό μας και έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία. Γιατί όσο λιγότερο τα χέρια μας ακουμπούν κάτι εκτός από το τιμόνι και το λεβιε των ταχυτήτων τόσο λιγότερο αποσπάτε η προσοχή μας από την οδήγηση.

5. Αποφύγετε την απόσπασης της προσοχής και στα κόκκινα φανάρια.

Η βασική φιλοσοφία των συμβουλών μας είναι κυρίως η αποφυγή να χρειαστεί να κάνετε και άλλα πράγματα εώ οδηγείτε – το ίδιο λοιπόν ισχύει για τα φανάρια και τα stop. Ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να δικαιολογηθεί μια κλεφτή ματιά στις ειδοποιήσεις σας στο facebook την ώρα που περιμένετε σε ένα κόκκινο η αλήθεια είναι όμως οτι χρειάζεται να έχετε την προσοχή σας στο δρόμο ακόμα και όταν δεν είστε σε κίνηση.

Επιπλέον θα γλιτώσετε και αιτό το πολύ «βοηθητικό» κορνάρισμα από το πίσω αυτοκίνητο όταν ανάψει το πράσινο.