Οικογένεια και Παιδί

7 Συμβουλές για ασφαλή παιχνίδια στην κουζίνα

Ξέρουμε οτι είναι ωραίο να απολαμβάνεις την κουζίνα μαζί με τα παιδιά. Αυτό όμως σημαίνει πως πρέπει να θεσπιστούν μερικοί κανόνες ασφαλείας. Για τα παιδιά – και για εμάς. Όχι μόνο για να τα κρατήσουν ασφαλής (αν και προφανώς αυτός είναι ο κύριος λόγος), αλλά επειδή είναι η βάση του να αποκτήσουν κάποιες στοιχειώδης ικανότητες μαγειρικής που θα μπορούν να χρησιμοποιούν πάντα. Επίσης θα τους επιτρέψει να βοηθούν λίγο στην κουζίνα.

Από τη δικιά μας οπτική, δεν υπάρχει λόγος ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, να μην βοηθάει στην προετοιμασία του κολατσιού του ή του πρωινού. Πώς μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε οτι αυτό θα είναι διασκεδαστικό και ασφαλές;

1. Πρώτα πλένουμε τα χέρια μας. Κάθε φορά.

Η ασφάλεια στην κουζίνα πάντα περιλαμβάνει θέματα όπως η αποφυγή κοψιμάτων και εγκαυμάτων. Όμως οι διαταραχές της υγείας που προκαλούνται από τις τροφές είναι ένας παράγοντας που χρειάζεται να λάβουμε υπ’ όψιν. Ο νούμερο 1 τρόπος για να είμαστε σίγουροι οτι οι μικροί μας chef και αυτοί που θα δοκιμάσουν το φαγητό τους είναι ασφαλής είναι να επιμείνουμε να πλένονται τα χέρια τόσο πριν ξεκινήσει το μαγείρεμα αλλά και κατά τη διάρκεια. Ακόμα περισσότερο πρέπει να επιμείνουμε όταν ασχολούμαστε με ωμό κρέας.

Δείτε και αυτό: Διατροφικές συμβουλές για την πρώτη χρονιά στο σχολείο

2. Τακτοποιούμε τον χώρο και τους εαυτούς μας.

Το να είναι τακτοποιημένος ο χώρος της κουζίνας δημιουργεί πιο ασφαλής συνθήκες για μαγείρεμα και τα παιδιά πρέπει να κατλάβουν οτι αυτό ισχύει τόσο για εμάς όσο για το χώρο. Για αυτό πριν ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε μαζεύουμε χαλαρά μανίκια και πιάνουμε τα μακριά μαλλιά. Θέλουμε, προφανώς, να αποφύγουμε κάτι να πιάσει φωτιά ούτε όμως θέλουμε ένα βραχιολάκι στην σούπα μας.

Μιλώντας για χαλαρά υφάσματα, σιγουρευτείτε οτι πετσέτες, χαρτί κουζίνας και άλλα έφλεκτα υλικά είναι μακριά από τα μάτια της κουζίνας, ειδικά έαν σε αυτά υπάρχει φλόγα

3. Αποφύγετε τα καψίματα

Εντάξει, αυτός ο κανόνας είναι προφανής, αρκετά παιδιά όμως τείνουν να αποσπούνται όταν βρίσκονται στην κουζίνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα.

Χρησιμοποιείστε γάντια κουζίνας: Εξηγήστε τους την ανάγκη των γαντιών και φροντίστε να τους δώσετε ένα ζευγάρι το οποίο τους κάνει(μπορεί αυτό να είναι λίγο δύσκολο). Δεν θα πρέπει ποτέ να προσπαθήσουν να αγγίξουν ένα ταψί με την πετσέτα(«Όπως η μαμά») ή να αγγίξουν το μεταλλικό χερούλι της κατσαρόλας(Ποιος σκέφτηκε τις κατσαρόλες με μεταλλικό χερούλι;!). Να θυμάστε να ακολουθείτε και εσείς αυτό τον κανόνα, μην ξεχνάτε πως είστε το πρότυπό τους.

Χρησιμοποιείστε τις χειρολαβές: Αν το παιδί είναι σε ηλικία να βοηθάει πράματι με το μαγείρεμα, φροντίστε να του εξηγήσετε γιατί είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε σταθερά τα σκεύη όταν ανακατεύουμε ή προσθέτουμε υλικά στο φαγητό.

Μιλήστε σχετικά με το τι καέι και τι όχι:Φαίνεται οτι τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα στους κανόνες όταν καταλαβαίνουν γιατί υπάρχουν. Είναι λοιπόν καλό να εξηγήσουμε γιατί πχ καίνε τα χερούλια της κατσαρόλας. Μπορείτε να κάνετε μια εκπαιδευτική συζήτηση για την θερμοαγωγιμότητα  και πως οτιδήποτε μεταλλικό βρίσκεται κοντά σε ένα μάτι μπορεί να καίει ακόμα και αν δεν ήταν πάνω στο μάτι της κουζίνας.

4. Οι χειρολαβές: Προς τα μέσα.

Σιγουρευτείτε οτι οι χειρολαβές από τηγάνια και κατσαρόλες είναι προς την μέσα πλευρά της κουζίνας. Αν μία χειρολαβή προεξέχει προς το δωμάτιο είναι πολύ εύκολο να γίνει ατύχημα, ειδικά εάν μικρότερα παιδιά είναι κομμάτια της εξίσωσης. Ευτυχώς αυτά είναι ατυχήματα που μπορούν εύκολα να αποφευχθούν.

5. Λάδι και νερό δεν τα πάνε καθόλου καλά.

Πολύ από εμάς χρειάστηκε αυτό να το μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο για αυτό είναι ένας από τους κανόνες που είναι πολύ καλά αποτυπωμένοι στο μυαλό μας και ξεχνάμε να προειδοποιήσουμε τα παιδιά.

6. Ασφαλής τεχνικές με τα μαχαίρια ή καθόλου μαχαίρια.

Ακονίστε τα μαχαίρια: Όσοι είναι έμπειροι στην κουζίνα θα σας πουν το ίδιο πράγμα, τα ακονισμένα μαχαίρια είναι πιο ασφαλή. Παρ’ όλο που μπορεί να ακούγεται οτι ισχύει το αντίστροφο, τα μαχαίρια που δεν κόβουν καλά χρειάζονται περισσότερη δύναμη και αυτό είναι που αυξάνει την πιθανότητα να μας ξεφύγει το μαχαίρι και να γίνει ζημιά. Έτσι ενώ θέλετε οι νεαροί chef να χρησιμοποιούν κοφτερά μαχαίρια χρειάζεται να αναπτύξουν κάποιες δεξιότητες ώστε να είναι ασφαλής.

Προσοχή στην τοποθέτηση:Αν τελικά τα παιδιά χρησιμοποιούν μαχαίρι για να βοηθήσουν, ορίστε ένα συγκεκριμένο σημείο μακρία από την άκρη του πάγκου ή του τραπεζιού στο οποίο πρέπει να επιστρέφει το μαχαίρι όταν δεν χρησιμοποιείται.  Τοποθετήστε το εκεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο να πιάσετε τη λαβή(όχι την λεπίδα) όταν θα το ξανά χρειαστείτε.

Βρείτε εναλλακτικές στα μαχαίρια: Αν πιστεύετε οτι το παιδί δεν είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει ακόμα μαχαίρι ή απλώς δεν θέλετε να το κάνει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλακτικά εργαλεία για να κόβετε τα υλικά

7. Ολοκληρώστε την δουλειά με ασφάλεια.

Το μαγείρεμα με τα παιδιά συνήθως ξεκινάει σαν μία χαλαρή και διασκεδαστική δραστηριότητα αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τους πιο έμπειρους μάγειρες να ξεχάσουν ορισμένα βασικά πράγματα στο τέλος. Όλα τα μαχαίρια πρέπει να είναι στη θέση τους. Το ίδιο ισχύει και για σκεύη και ότι έχει πέσει στο πάτωμα πρέπει να μαζευτεί. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με όσα πρέπει να ελεγχθούν μόλις τελειώσει το μαγείρεμα και να το έχετε στο ψυγείο.

Δώστε μας τη δικές σας συμβουλές και θα τις προσθέσουμε στη λίστα.