Διάφορα

Lloyd’s: Από hackers 53 δις ζημιά διεθνώς

Το νούμερο είναι απίστευτα μεγάλο. Και όμως ένα διεθνές χτύπημα των hackers μπορεί να αφαιρεσει από την παγκόσμια οικονομία 53 δις δολάρια όσο δηλαδή και η ζημιά της Superstorm Sandy το 2012.

Σύμφωνα με έκθεση των Lloyd’s σε συνεργασία με την Cyence αυτό θα είναι το αποτέλεσμα σε ένα ενδεχόμενο χακάρισμα ενός παρόχου υπηρεσίας cloud και κυβερνοεπιθέσεις που θα ακολουθήσουν στα λειτουργικα συστήματα υπολογιστών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

“Επειδή ο κυβερνοχώρος είναι εικονικός, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουμε ποιος ακριβώς θα είναι ο αντίκτυπος σε ένα μεγάλο γεγονός”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος των Lloyd’s στο Λονδίνο Inga Beale στο Reuters.

Το οικονομικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν οι hackers στον υποθετικό παροχέα cloud θα οδηγήσει και σε διακοπές εργασιών $ 8 δισεκατομμυρίων, ωστόσο η έκθεση εφιστά την προσοχή σε θεσμούς και επιχειρήσεις για την ενδεχόμενη πειρατεία σε ενεργειακό και πυρηνικό τομέα.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επεκταθούν τα περιστατικά των κυβερνοεπιθέσεων είναι τρομακτικός ως προς το αποτέλεσμα τους.

Τον Ιούνιο ο ιός “NotPetya” εξαπλώθηκε από την Ουκρανία σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο καθιστώντας ουσιαστικά τα ηλεκτρονικά συστήματα σε λιμάνια, δικηγορικά γραφεία και εργοστάσια ακατάλληλα να λειτουργήσουν και προκαλώντας ζημιές 850 εκατ.

Σύμφωνα με το σενάριο επίθεσης σε cloud οι χάκερ εισήγαγαν κακόβουλο κώδικα στο λογισμικό ενός παροχέα cloud που θα εμφανιζόταν ένα χρόνο αργότερα στα συστήματα των χρηστών. Μέχρι τότε, το κακόβουλο λογισμικό θα είχε εξαπλωθεί στους πελάτες του παροχέα, δηλαδή σε εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ξενοδοχεία κλπ με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τα έσοδα τους.

Οι μέσες οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από μια τέτοια διατάραξη θα μπορούσαν να κυμανθούν από 4,6 δισεκατομμύρια έως 53 δισεκατομμύρια δολάρια για μεγάλα έως ακραία γεγονότα Αλλά οι πραγματικές απώλειες θα μπορούσαν να φθάσουν και τα 121 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η έκθεση. Το ποσό των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν καλύπτεται από ασφαλιστήρια συμβόλαια για τον κυβερνοχώρο.