Αυτοκίνητο

Βενζινη σε πετρελαιοκινητηρα; Τι θα συμβεί;

Το να βάλουμε πετρέλαιο σε βενζινοκινητήρα είναι πρακτικά δύσκολο εξ’αιτίας της μικρότερης υποδοχής που έχουν τα ρεζερβουάρ των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων. Το αντίθετο όμως, να βάλουμε κατά λάθος βενζινη σε πετρελαιοκινητηρα είναι πολύ εύκολο και συνηθισμένο γιατί η μάνικας βενζίνης χωράει με άνεση στην υποδοχή του πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου.

Βενζινη σε Πετρελαιοκινητηρα

Τι θα συμβεί λοιπόν εάν χρησιμοποιήσουμε βενζίνη σε αυτοκίνητο που είναι σχεδιασμένο για πετρέλαιο; Το πρόβλημα θα προκύψει από την διαφορά που έχει η σύσταση των δυο καυσίμων. Το diesel είναι πιο βαρύ από την βενζίνη και προσφέρει μεγαλύτερη λίπανση στον κινητήρα, χρειάζεται πίεση προκειμένου να γίνει καύση του και δεν εξατμίζεται με τον ίδιο τρόπο με την βενζίνη. Μόλις λοιπόν μπει η βενζίνη στο ρεζερβουάρ θα “κάτσει” κάτω από το πετρέλαιο.

Οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες λειτουργούν σε πολύ υψηλή πίεση με το καύσιμο να λειτουργεί και σαν λιπαντικό της μηχανής και του συστήματος ψεκασμού. Όταν η βενζίνη φτάσει τον πετρελαιοκινητήρα η λίπανση χάνεται με αποτέλεσμα η μηχανή και η αντλία καυσίμου να φθείρονται εξ’αιτίας της τριβής. Εάν το πρόβλημα φτάσει σε αυτό το σημείο συνήθως ολόκληρο το σύστημα καυσίμου πρέπει να αφαιρεθεί για να καθαριστεί και όποια εξαρτήματα έχουν χαλάσει να αντικατασταθούν.

Αν πιέσουμε ένα βενζινοκινητήρα στον οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει βενζίνη μπορεί να προκύψουν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Αφού η βενζίνη είναι πολύ πιο εύφλεκτη από το diesel και το diesel χρειάζεται πολύ υψηλότερη πίεση για να καεί με τόση πίεση η βενζίνη αναφλέγεται πρόωρα αναγκάζοντας τα πιστόνια να λειτουργούν με λάθος τρόπο. Αυτού του είδους η δύναμη μπορεί να είναι καταστροφική για τα εσωτερικά κομμάτια της μηχανής.

Ποιος έχει την ευθύνη;

Στην Ελλάδα στα περισσότερα βενζινάδικα υπάρχει κάποιος που μας εξυπηρετεί. Για τον λόγο αυτό η ευθύνη όταν μας βάλουν βενζινη σε πετρελαιοκινητηρα βαραίνει το βενζινάδικο και πρέπει να καλύψει το κόστος της επισκευής. Σε περίπτωση που το βενζινάδικο είναι ασφαλισμένο για αστικές ευθύνες όπως όφειλε το η ασφαλιστική του εταιρεία είναι θα σας καλύψει για την ζημιά. Πρέπει όμως πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά στην περίπτωση που βάζουμε μόνοι μας καύσιμο στο αυτοκίνητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *