Αυτοκίνητο

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τα ΙΧ με ξένες πινακίδες

Στο στόχαστρο της εφορίας και προστιμα σε αυτοκινητα με ξενες πινακιδες. Το φαινόμενο των ξένων πινακίδων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και σύντομα θα ξεκινήσουν έλεγχοι για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Στο πρόβλημα αναφέρεται η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ε. Μπασιάκου ο οποίος ζήτησε μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.

Όπως προκύπτει από απάντηση της αρμοδίας υφυπουργού Οικονομικών από το 1988 προβλέπει ότι, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται κυκλοφορία οχήματος με ξένες πινακίδες στη χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει, ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει βαριές κυρώσεις, οι οποίες, για κοινοτικά επιβατικά οχήματα (πχ Βουλγαρίας) κυμαίνονται από 2.500 έως 10.000 ευρώ –ενώ για οχήματα με πινακίδες τρίτων χωρών εφαρμόζονται οι διατάξεις περί λαθρεμπορίας που φτάνουν στο τριπλάσιο των αναλογούντων δασμών ή φόρων και κατάσχεση του οχήματος με παραπομπή του ιδιοκτήτη στον Εισαγγελέα.

Για να αποφευχθούν τα προστιμα σε αυτοκινητα με ξενες πινακιδες πρέπει:

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε η κυρία Παπανάτσιου στη Βουλή σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα μας ΙΧ με ξένες πινακίδε.

α) Η συνήθης κατοικία του κατόχου του αυτοκινήτου να βρίσκεται εκτός Ελλάδος.

β) Η διαμονή του στην Ελλάδα να είναι προσωρινή.

γ) Η χρήση του οχήματος να είναι ιδιωτική.

δ) η κυκλοφορία οχήματος με ξένες πινακίδες στο έδαφος της χώρας μας να μη ξεπερνά τους 6 μήνες.

πηγή: sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *